24 Haziran 2011 Cuma

Hiç İnsan Olmadık

 


Gariptir insan. Varlığını, düşüncelerini, ideolojisini, sevinçlerini, üzüntülerini anlamaya çalıştığın her saniye, ömründen koparıp attığın zaman dilimleridir aslında. Çünkü aslında kimse o kadar insan değil. İnsan dediğin düşünen varlıktır derler hep. Düşünen, duygulanan, çevresindeki olayları yorumlayan diye öğretilir bize hep. Oysa ben bu gün size başka bir şey söyleyeceğim. Aslında gün de değil ya, neyse.


İnsan bencildir. Kendinden başka hiç bir kimse ve hiç bir durum önemli değildir aslında onun için. Gece gece düşüncelere daldım yine. Mesela aşk acısı çeken bir arkadaşınız var ise, ve siz bu arada mutluysanız hayatınızda, herşey o an için istediğiniz gibiyse, "Yaaa boşwer bırak yeaaa, senden iyisini mi bulucak? Ondan başkası mı yok?" deriz ya destek olmak adına. Külliyen yalan. Aslında dinlemiyoruz pek fazla o sırada. Kendi mutluluğumuz kör etmiş bizi. Umrumuzda da olmaz aslında, gözyaşlarıyla bakan bir çift göz yok ise karşımızda. Destek olma rolünü oynarız o sırada. Toplumun bize biçtiği bir roldur bu. O bir çift göz bize bakarken, doğamızın gerektirdiği gibi davranamayız. Davranırsak, duygusuz, bencil oluruz.


Nie "Kara gün dostu" diye bir tanımlama var mesela. Neden kara gün dostu olalım? Evet hayat her zaman arkadaşlarla gülüp oynamaktan ibaret değil. Kabul ediyorum. Ama şöyle de bir gerçek var, kendimiz dışında kimse önemli değil bizim için böyle anlarda. Mesela kredi kartı borcu olan bir arkadaşımız varsa karşımızda, "kanka halledersin, kredi falan çekersin, bi şekilde ödersin" deriz dimi? Kimse de çıkıp sahip olduğu herşeyi ortaya koyarak "Kanka tamam ben öderim sen rahat ol, geri ödemek zorunda değilsin" demez.Başka bir örnek, aşk acısı çeken arkadaşımız kendini duvardan duvara vururken, onu yalnız bırakmamak, üzüntüsüne ortak olmak için "Kankit, tamam lan bende ayrılıorum sevgilimden, anca beraber, kanca beraber" demez. Örnekler çoğaltılabilir. Ve eğer bunları demiyorsak hiç birimiz, hiç kimse beni insanların duygulu, düşünceli, bonkör, cömert, karşılıksız iyilik yapabilen varlıklar olduğuna inandıramaz.


Yukarıda bahsettiğim durumlarda aslında bizim düşüncemiz şöyledir;


"Deli mi m.kmişti bu kadar para harcadı, şimdi ödemeye çalışsın bakalım. Kendi düşen ağlamaz." Ya da;


"Ohh çok şükürki, sevgilimden ayrılmadım, ay allah korusun, ama hatayı insan biraz kendinde aramalı boş yere ayrılmadılar heralde.." vs vs vs


Bütün bu iyi sıfatlar, bize toplumun uygun gördüğü sıfatlardır. Böyle davranmalıyız. Tersini yaparsak, hayvan oluruz çünkü. İnsan olmanın tanımı  budur toplumda, bütün içgüdülerimize rağmen.


Şimdi kimse yanlış anlamasın ben, böyle düşünüyorum diye, "Hadi maskelerimizi bi kenara atıp, içgüdülerimize göre, özgürce yaşayalım" demiyorum. Çünkü bu şekilde yaşamaya başlarsak, hepimiz kendi adasına kapanmış olarak, yanlız ve kimsesiz yaşarız. Fakat yaşamak için, mutlu olmak için, kişinin diğer insanlara da gereksinimi vardır. Ve bütün bu bize biçilmiş roller, bu ihtiyaçtan kaynaklanmaktadır.


Bu söylediklerime katılmayacak olabilirsiniz, katılsanız bile itiraf bile etmeyecek olabilirsiniz. Ama en azından kendinizi kandırmayın, sadece kendi içinizde. Ben sadece tespit insanı oldum gece gece. Bütün bu yazdıklarımın nedeni, belki de 13-14 yaşından beri Nietzsche okuyor oluşumdur. Ben bilemem.


Ama yine de ben, toplumun bize iyi insan olmak için, sahip olmamız gereken bu tanımlamaları benimsemeyi bıraktığımızda, hayvanlardan farklı olduğumuzu düşünmüyorum. Sadece öyleymiş gibi davranıyoruz. Hem en nihayetinde, hayvanların da (bazen, tanıdığım bazı insanlardan daha fazla) düşünebildiği bir gerçek. E o zaman ne farkımız var dimi?


Heh işte aslında yok. İnsan olmak bir tanım, ve biz kendimizi bu tanıma uydurmaya çalışıyoruz sadece. Face it!


 


 

5 yorum:

I_lean dedi ki...

iyi insan olmak için toplumun gerektiren kurallarını uygulamak...ya da doğru söyleyeni kırk köyden kovarlar...insan hiç bir zaman gerçek duygu ve düşüncesini anlatamaz ya da söyleyemez...garip...bu yazı üzerine bir ara konuşmamız lazım...

h_altinok dedi ki...

ewt maskelerimiz var doğru... ama maskelerimizin altında hayvan olmak zorunda değiliz. yemeden,içmeden ibaret ise hayat işte ozaman insan değiliz, ama sadece bu dünya için yaşamıyoruz buda hayvandan farkımız ;)

Gökhan Kutluer dedi ki...

Sorunlu insan doğasını tarif etmişsin her kesimin anlayacağı dilde. Güzel olmuş gerçekten. Sadece Nietzsche ile sınırlama kendini. İnsan doğası üzerine geneli olumsuz ve bencil temellere dayanan çıkarımları olan Hobbes ve Machiavelli gibi düşünürlerin de eserlerine bir göz gezdir canım. Aslında benim okulda aldığım derslerin notları duruyor bilgisayarda. Yazılarında faydalanacağın şeyler bulabilirsin aralarında. Eminim çok seveceksin okuduğun çoğu şeyi. Dur bakayım onları bir siteye upload ediyim de buraya link koyayım hem sen boş zamanlarında okursun hem de başkaları faydalanır...

Political Thought : http://www.mediafire.com/?l42jmr1hbufcr9p

Political Ideologies : http://www.mediafire.com/?35l1vydwek9wdiq

Political Behaviour : http://www.mediafire.com/?hc2snaomn47cyt1

firste dedi ki...

indirdim gokhan dosyaları çok teşekkür ederim biz tabi böyle şeyler görmüoruz, gördüklerimize çalışmaya uğraşırken de zaman kalmıo :) çok saol tekrardan

Nameless dedi ki...

Bencilligin insan dogasinda olmasinin yani sira yaptigimiz fedakarliklarin kiymetinin bilinmedigini, bizim ihtiyacimiz oldugunda kimsenin yardim etmedigini ogrendigimizden sanirim bencillesiyoruz boyle..